top of page

Olivový olej z Řecka

IMG_7730.heic
DSCF2406.JPG
Olivový olej od mých rodičů
bio panenské tekuté zlato

Mám úžasné rodiče, kteří si splnili celoživotní sen a přestěhovali se do Řecka, kde se starají o malebný olivový sad.

A tady je jejich povídání o oleji, který i vy můžete ochutnat!

Náš olej pochází z jihu Peloponesu, sad je nedaleko městečka Gytheio, asi 40 km na jih od Sparty. Podle bájí jej založili  Herakles a Apolon, kteří si toto místo oblíbili a odtud také jeho název Země Bohů (Gi Theon). Sparta je vnitrozemské město a  Gythio už od antiky fungovalo jako její loděnice a přístav. 

U přístavu leží malý ostrov Kranai, kde měl spartský král palác, v němž dlel při návštěvě přístavu. Odtud trojský princ Paris unesl  krásnou Helenu, manželku krále Meneláa a zavdal tím záminku k Trojské válce (cca1200 let př.n.l.). V 5. století město  zničilo velké zemětřesení. Je správním střediskem oblasti Mani, chudého, hornatého kraje s drsnými obyvateli. Dříve žili  v opevněných věžích na obranu proti loupeživým pirátům a také znepřáteleným sousedům. Ještě ve dvacátém století tu platila  krevní msta. Dodnes není záhodno někoho naštvat nebo dokonce urazit, zloba a nenávist přetrvává dlouho, často i trvale.  Nedaleko od nás při rekonstrukci silnice narazili archeologové na zbytky obydlí staré cca 5000 let, kde byla i kamenná vana. U  sousedů tvoří zadní stěnu kurníku část zdi románského kostela s patrnou apsidou. V kamenných zídkách kolem olivových sadů se nacházejí  úlomky antických sloupů. 

Zátoka s vesničkou Kamares je cca 10 km na JJZ od Gythia. Má 1 km dlouhou pláž, kde je jedna taverna, hotýlek s osmi pokoji  a na opačném konci malý luxusní resort. Žádné megahotely, aqua parky, diskotéky a další „vymoženosti“ turistického průmyslu. Uzavírá rozsáhlé údolí obklopené horami a vysokými kopci, pokryté nekonečnými sady oliv. Asi 250m od pláže je náš sad s několika velmi starými olivovníky, jejichž stáří místní odhadují na 500 až 800 let, nejstarší až 1000. Jsou to nádherné, rozložité stromy, které  vzbuzují úctu. Máme tam malý domek, karavan a hlavně krytou terasu, kde trávíme většinu času.  

Olivy jsou v zásadě dvojí – na naložení, většinou odrůda Kalamon, jsou větší, masité a potom menší na olej. Všechny olivy jsou  v plné zralosti černé, ale dají se sklízet už jako zelené. Sklizeň probíhá od října (nakládačky) až do února  (olejovky). První sklizeň oliv na olej z konce listopadu a začátku prosince má nízkou výtěžnost (méně oleje z daného množství oliv)  avšak olej má výraznější aroma a chuťa je považován za mnohem kvalitnější.  Sedimentuje v něm jemný zákal, jehož usazení trvá cca 1-2 měsíce. Vzhledem k našemu „turnusovému“ pobytu jiný olej nemáme.

 

Při sklizni se pod stromy rozprostřou sítě a větve, které nejsou perspektivní pro další rok,  se ořežou a olivy se oklepou na stolech s rotujícími válci. Zbývající větve se na stromech  oklepou pomocí rotujících nebo vibrujících pomůcek na dlouhých tyčích. Olivy se nahrubo zbaví větviček a lupení, napytlují a  svezou do lisovny.  Tam ventilátory vyfoukají zbývající lupení, olivy se omyjí, zváží, rozemelou a putují do van, kde se  namletá pasta míchá a dohřívá na nastavenou teplotu cca 1 hod., aby pustila olej. Venkovní teplota v noci v tomto období klesá i  k deseti stupňům. V lisovně, kde zpracováváme naši úrodu nastavujeme teplotu na 28 až 30 st., což je stále ještě považováno za  lisování za studena. Pro komerční účely se lisuje při vyšších teplotách. Následuje velká odstředivka, kde se oddělí dřeň a proplach. Na závěr je vážení a stáčení. Někdo si nechá olej překapat přes bavlněnou rohož pro odstranění hrubšího kalu. 

Naše olivy sklízíme během dne, odpoledne se vezou do  lisovny a večer a v noci se lisuje. Rychleji to ani nejde. 

Olej je vhodné skladovat v potravinářských plechovkách nebo lahvích z tmavého skla při pokojové teplotě ve tmě. V ledničce se  tvoří nevzhledné sraženiny, které se ale v teple rozpustí. Oleji neprospívá světlo a časté střídání teplot. Kvalitní, dobře uskladněný  olej, si své vynikající vlastnosti zachová v pohodě dva i tři roky

Olejíček od našich už ochutnalnalo mnoho přátel a stal se pro ně návykovým. Před lety o něm prohlásil celostní lékař pan Hnízdil, že takhle luxusní olej ještě nezažil a nově olejíček chválí i má kamarádka Hanka Zemanová ve svém Bioabecedáři.

Nejedná se o průmyslovou produkci, ale o olej ze zahrady mých rodičů. Množství je tedy velmi limitované, zato kvalita nepopsatelná.

Pokud chcete i vy vyzkoušet lahodný domácí panenský olej, napište mi na ivonajoga@gmail.com.

ivonajoga-cakry-tecky.png

Dobrou chuť!

Ivona

bottom of page